Poškodbe parketa zaradi vdora vode – zamenjati ali popraviti?

Zadnje poplave v vzhodnih in južnih predelih Nemčije so pokazale, kakšno škodo lahko povzroči voda na talnih konstrukcijah. Pri stoječi vodi ali vodi pod tlakom, na primer iz počenih cevi ali pri naraščajoči vodni gladini, se pojavi vprašanje, kakšne ukrepe naj izvede obrtnik pri sanaciji poškodovanega parketa?

Najprej je potrebno določiti obseg škode, ki jo je naredila vlaga na ploskovno lepljenem parketu. Če je parket na primer nekoliko nabrekel in rahlo uničen pod vplivom dežja, ga lahko obdržimo, saj ga bo mogoče sanirati. Potem ko izmerite zračno vlago in temperaturo na prizadetem območju, morate vgraditi prezračevalno opremo – na primer dehidracijsko napravo proizvajalca Wolff iz Vaihingena/Enz. Ta bo hitro izsušila vlažna lesena tla. Vlago v lesu morate pri tem spremljati z meritvami, denimo z vlagomerom Gann. Takoj ko vsebnost vlage doseže maksimum 9 odstotkov, lahko začnete z brušenjem parketa. Pomembno je, da je največja debelina materiala, ki jo boste odstranili z brušenjem, odvisna od debeline parketa. Na 22 milimetrskem masivnem parketu lahko na primer odbrusite največ 11 milimetrov, na gotovem parketu pa ne več kot uporabni površinski sloj. Nato napolnite spoje s polnilno maso (na primer Pall-X Kitt znamke Pallmann) in nanesete dva sloja laka (Pall-X 96).

Če je škoda zaradi stoječe vode ali vode pod tlakom obsežnejša, je parket zelo nabrekel in zvit ter delno odstopljen. Parket v tem stanju je treba odstranili z ustrezno opremo. Podlago je treba testirati, ali je še uporabna. Če so v estrihu razpoke ali če preizkus trdnosti podlage (Ri-Ri) s praskalnikom odkrije mehko ali drobljivo površino estriha, je treba estrih popolnoma odstraniti s kompresorskimi orodji.

Poškodbe zaradi vode so pogosto povezane z integrirano vlagoodporno membrano pod estrihom, ki je zasičena z vlago. Voda, ki se nabere na membrani po poplavi, se sama od sebe težko posuši, največkrat se sploh ne posuši. Pod vplivom vlage izolacijski material izgubi toplotnoizolacijske in zvočnozolacijske lastnosti. Iz prisotne vlage v estrihu se sčasoma razvije statična poškodba. Naravno sušenje izolacijske membrane pa zaradi fizikalnih pogojev ni možno. V takih primerih je treba uporabiti specialno opremo za sušenje vlagoodpornih membran.

Če je zgradba estriha še uporabna, lahko izmerite vlago v estrihu s pomočjo naprave za CM-test (kalcijevo karbidna metoda). Če je vrednost na cementnem estrihu nad dvema odstotkoma, na anhidritnem estrihu pa nad 0,5 odstotka, morate z ustreznimi pripomočki posušiti tudi estrih. Za vsak primer je na cementnem estrihu najbolje izdelati še površinsko oviro z epoksidnim predpremazom PE 460. Takšna površinska ovira pa ni izvedljiva na estrihih z vsebnostjo mavca. Tu je priporočljivo odstraniti talno konstrukcijo in jo zamenjati, saj anhidritni estrihi vsebujejo visok delež mavca, zaradi česar se v njih dolgo časa zadržuje vlaga.

Po vzpostavitvi ovire ali zamenjavi estriha lahko položite nov parket. V ta namen priporočamo izravnalni sloj z izravnalno maso za parket NC 174, ki ji sledi nanos lepila za parket Uzin MK 92 Si. Nato lahko masivni parket površinsko obdelate z lakom ali oljem in voskom.

Če voda poškoduje plavajočo parketno konstrukcijo, je najhitrejši in najvarčnejši način pogosto zamenjava parketa v celoti. Če se odločite za brušenje plavajočih tal, morate najprej fiksirati vse stranice z zagozdami, da se površina med brušenjem ne bi premikala. Brušenje plavajočih talnih sistemov je drago popravilo z negotovim izidom, saj je parket oslabljen in spoji niso trajno zaprti.

Avtor:
Ulrich Weng, parketni mojster, tehnik znamke Uzin

November 2002